Minnena av en fotograf!


Min farfar hette Anders Gustafsson och var född 1975-02-02  i Dala Floda Flen (W). Som ung utvandrade han i början av 1900-talet från Dalarna och hamnade i de tätvuxna härjedalska. Han skulle komma att bosätta sig i Lofsdalen nr 1, och där fatta tycke för min farmor Göling Östling f. 1985-03-27 i Lofsdalen (Z). De gifte sig 1905, men flyttade till Kyrkbyn, Linsell fs i november 1906 och då var min far Olov August Gustafsson f.1906-04-26 bara var några månader gammal. Här på kortet nedanför är han 6 år.

Men tiderna förändrades och när Olov var 10 år, 1916-11-26 flyttade familjen till Svegsmon, Färgestaden, Sveg (Z) och kom där att tillhöra Missionskyrkans församling. Första tiden var de bosatt på Missionskyrkan, Fjällvägen 21, där Olovs far arbetade som vaktmästare.
<
Efter en tid så blev Olovs far erbjuden att köpa en tomt mitt emot Missionskyrkan på Fjällvägen 28, där han byggde sig ett hus till familjen som i församlingsboken hänvisas heta Svenska hem nr 1, Svenska Missionsförbundet som låg i Färjestaden inom samhället Svegsmon, Sveg, Härjedalen/Jämtlands län.
<
Huset byggdes av min farfar och bestod av två lägenheter om 2 rum och kök. Övre våningen fanns ingången på husets baksida och nedre våningen vid den lilla utbyggnaden. Till den gemensamma toaletten i källaren använda man sig däremot av en innerdörr inne i lägenheten på första plan.
<
Förutom toaletten i källarplanen fanns även rum för en jordkällare, en vedpanna och en tvättstuga. När det var så dags för bad så fylldes ett eldningsbart stort kopparkärl upp med vatten i tvättstugan.


Trots stort och rymligt hus så växte Olov upp här ensam utan några syskon, och var boende på den nedre våningen medan den övre våningen var uthyrd. Som ensam barn hade han således möjligheter och på 1920-talet tog han också körkortet, något som var väldigt ovanligt på den tiden.
<

Olov började också troligen som lärling hos fotografen Aron Persson i Sveg. Efter de åren startade han egen fotofirma 1928 och var verksam i Sveg. Han fotograferade både porträtt på barn och vuxna men även olika vyer i de landskapen han besökte. Här ovan är det postbussen mellan Sveg-Lofsdalen som  även hans far Anders Gustafssons körde.

<
Tre år senare 1931 gifte sig Olov,  i Sveg med sin hustru Anna Viola Proos f.1904-11-29 från Lidingö fs, Sthlm och barnen Bengt Anders Olof f.1932, Ove Allan f.1935, Karl Gunnar Mauritz f.1937 föddes och var då bosatt hos Olovs föräldrar på den övre våningen.


<
Men nu ville Olov pröva möjligheterna att etablera sig på annan ort eftersom Sveg hade vid den tiden redan etablerade fotografer och familjen förutom äldsta sonen flyttade därför till Särna i Dalarna.
<

Fortsättning följer när ork finns…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: