Härjedalsmästerskap.

Historik:

I mitten av 2005 startade två män och en kvinna en förening kallad Gold Digger Association. Det dröjde inte länge förrän föreningen fick en styrelse som tillsammans kämpar för att utforma nya idéer som ska ge glädje, gemenskap tillbaka till Härjedalens befolkning.

Vårt största mål är att den största delen av medlemsavgiften går tillbaka till någon i Härjedalen som har en annorlunda idé i landskapet. Vi riktar oss till ung likväl som gammal, en eller fler, man som kvinna. Målet är att dela ut ett stipendium om 10 000 kr varje år från Erik Lindbloms minnesfond, som vi nu hittills har lyckas gjort;

År 2006,  Gastronomiska Sällskapet, Vemhån.

År 2007,  Gudrun Khan, Lofsdalen

År 2008,  Lämna gärna förslag till gda05info@gmail.com

Förslag som idrott- och studiestipendium är däremot inte aktuell. Tyvärr!!

Vårt slagord är:

Att hitta ett guldkorn  där man minst anar det.

Här läggs också stor betydelse på; Vem du är och inte på vad du är.

Ingenting är omöjligt bara

man är tillräckligt galen och tjurig nog att tro på detta faktum.

elin

För att även ha lite kul tillsammans har vi bland annat årligt återkommande guldvaskartävling i Härjedalen vid Gold Rush Museum.

År 2006 korades Härjedalens först kvinnliga guldvaskare. Det var den unge Elin Nilsson från Hedviken som inte gick att hejda när hon visade upp en finfin teknik att lägga upp naggets på hög ur guldvaskfatet. (Jag lovar, det är svårare än man kan tro, själv såg jag mest till vatten och sand. Så den tekniken var inget att ha och jag tror det är *LER*) bättre jag håller mig till tangentbordet.

År 2007 hade så ryktet spridit sig långt utanför de Härjedalska skogar om kvinnas fingerfärdighet och goldrush-området bokstavligen översvämmades av unga kvinnliga och manliga dalmasar från trakterna av Smedjebacken som kom dragande med en kockvagn och blandad sig villigt med Härjdalingar i alla möjliga valörer det vill säga olika åldrar. Riktigt kul var det också att ha ett besök från Holland, denna ljuvliga sensommardag.

Denna soliga dag blev det ett intensivt motstånd från Svegstrakten. Men avgjordes till slut genom att fjolårets vinnare Elin Nilsson från Härjdalen duellerade mot en rödrutig
Lars Jansson från Dalarna.

 lars1

Som glatt leende tog hem segern trots intensivt motstånd. Men som en sann ”golddigger”, är det bara att gratulera till hans snabbhet.

Nutid:
Nu har vi då äntligen kommit fram till år 2008. Ett nytt mästerskap är på antågan, där vid Gold Rush Museum, som idag har ännu fler byggnader från svunna tider att besöka och för den modige sova över i. Byggnader som för med sig historier om de människor som levde/lever i landskapet Härjedalen och om de som utvandra till USA/Alaska för att möjligtvis hitta där guldskimrande rikedom, som skulle ta dem ur fattigdomens elände. Där den sanna verkligheten är lika sorglig, men ändå riktigt glad beroende på hur man ser på den.

Att veta att det funnits människor som trots sina fattiga liv har lyckats kommit vidare återspeglar människornas liv i Härjedalen, även så idag. Ja, inte bara Härjedalen är det så, utan i många andra delar av Sverige, Norden, Europa, Världen. På många sätt är vi där varandras like. Det är en bra påminnelse för oss som besöker området. För historien finns i dess byggnader nu och för evigt för den som vill se.

Därför anordnar föreningen ”Gold Digger Association” för tredje året i rad på detta område, ännu ett

vaska

Härjedalsmästerskap
i

Guldvaskning

20 September 2008

Klockan 15.00 – 17.00

vid

Gold Rush Museum

Skogen

Skogen ligger 600 m från riksväg 84, 8 km öster om Funäsdalen. Sväng av vid skylten Skogen och följ vägen förbi vägbommen tills du når parkeringen på vänster sida vid ängens kant.

I från Härjedalska källor hörs nu ett mummel att denna dalmas, fjolårets mästare har packa hästen och är på väg med bestämt blick riktad mot väster. Så Elin, hoppas även att du kan vara med. För det skulle vara riktigt skoj.

Känner du suget nu? Ja då är det bara att ta steget och bli delaktig. Så vad väntar du på? Kanske är det just din tur att vaska hem äran att bli mästare i guldvaskning. Ingen vet, förrän man prövat, men är man tillräckligt galen och tjurig, så *L* kan man alltid trycka på något tangentbord eller så.

Men glöm nu inte att ta med guldpengarna till medlemsavgiften, när ni genom portalen skrider. För precis som jag tidigare skrev så samlar vi in till ett stipendium även detta år och nästa, och nästa, och nästa…..

Välkomna!!

”Gun-fight”

(nu ska väl de konstiga koderna vara borta… *L* men vem vet?)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: